ביקורת חשבונות

ביקורת חשבונות – לא מחכים לביקורת הרשמית

על פי הוראות החוק והוראות הרשות למיסים, כל עסק מחויב בניהול חשבונותיו על פי כללי ניהול מוגדרים, ובנוסף מחויב בהגשת דו”ח שנתי בחתימה רואה חשבון. חתימת רואה החשבון, משמעותה שעל החשבונות נערכה ביקורת חשבונאית מקצועית המאשרת את תקינות ההתנהלות החשבונאית של העסק, ומציגה את הנתונים בצורה מסודרת על פי דרישות החוק. מרבית בעלי העסקים רואים בביקורת זו כמעין חובה שיש לעמוד בה ותו לא, אך בפועל לביקורת החשבונות של העסק ישנה משמעות עסקית ממדרגה ראשונה, ולכן מאוד לא מומלץ להמתין לביקורת של סוף השנה כדי לקבל תמונה על התנהלות העסק – במקרים רבים, זה יכול להיות מאוחר מדי.

מדוע חשוב לנהל ביקורת חשבונות רציפה לעסק?

הביקורת שעורך רואה החשבון בסוף השנה היא מעין בנצ’מרק שנתי, שמסכם את השנה ומציג את הסיכום לרשות המיסים. מבחינת רשות המיסים ביקורת חשבונות שנתית מספיקה כדי לעקוב אחר כל הנישומים במדינה, אך עבורכם כבעלי העסק, אתם בהחלט רוצים להיות בשליטה מלאה לאורך השנה כולה.

לאורך שנת המס, עלולים להתפתח מגוון רחב של אירועי מס שיכולים להשפיע ישירות על העסק ועליכם כבעלי העסק. כך למשל, העסק יכול לעבור מהפסד לרווח או להיפך, לעבור מדרגת מס בעקבות שינוי היקפי ההכנסות, לצבור חובות כלפי בעליו או להיפך, או להיות כפוף לשינויים בחוק או חוקים חדשים שנכנסים לספר החוקים חדשות לבקרים. כל אחד מן השינויים האלה דורשים היערכות מתאימה, וביצוע התאמות מצד העסק, והם דורשים זאת בזמן אמת. כך למשל, אם מדרגת המס שלכם עלתה בפועל, ואתם עדיין משלמים מקדמות על פי מדרגת המס הקודמת, בסוף השנה אתם עשויים למצוא את עצמכם עומדים בפני חוב גדול שנצבר מצידכם לרשות המיסים, ואת זה אתם רוצים למנוע באמצעות ביקורת חשבונות רציפה.

כיצד מבוצעת הביקורת בפועל?

ביקורת חשבונות על פי משמעותה בחוק, מבוצעת על ידי רואה חשבון על בסיס כלל המסמכים שהוגשו לו על ידי העסק לאורך השנה כולה, ומסמכים נוספים שרואה החשבון עשוי לבקש מהעסק לצורך עריכת הדו”ח השנתי. ביקורת רציפה מתבצעת בפועל ברמת הנהלת החשבונות, כשלכם כבעלי העסק יש את היכולת לקבל תמונה חודשית על פעילות העסק, ולהשוות את הביצועים העסקיים מחודש לחודש, וזאת בדיוק המשמעות של ביקורת חשבונות רציפה.

לשם כך, עליכם להיות ביחסים קרובים עם מנהל החשבונות במשרד רואה החשבון שלכם, לקבל דיווח על סיכומי ההכנסות וחבות המס בכל חודש ואפילו לבקש לקבל עדכונים על כל שינויים בחקיקה או בהוראות רשות המיסים, שיכולים להיות רלוונטיים עבורכם. הקפדה על התנהלות כזאת לאורך השנה, תמנע הפתעות בלתי רצויות ותסייע לכם להתנהל על מי מנוחות מחודש לחודש, מבלי שסוף שנה יהפוך לאירוע מפחיד ומטריד מבחינתכם.