בסביבה העסקית בה אנו פועלים, קיימות הזדמנויות רבות לעשיית רווח ולצידן גם סיכונים רבים שהתממשותם עלולה לפגוע בארגון. סיכונים אלה מקיפים אותנו מן הסתם, גם מחוץ לארגון וכוללים מהלכים רגולטוריים, תחרות אינטנסיבית, פיתוח טכנולוגיה חדשה ואפילו פשיעה. יחד עם זאת, הסיכונים המשמעותיים ביותר והנסתרים ביותר, מגיעים דווקא מתוך הארגון, וכוללים התנהלות חשבונאית שגויה, הישענות יתר על מקור הכנסה בודד, חשיפת סודות מסחריים, חדירה למערכות המחשוב והתקשורת בארגון, פגיעה במלאי או ביכולות הייצור, ואפילו מעילה, אי סדרים ופשיעה מצד עובדים ומנהלים בארגון. כל אחד מאלה עלולים לייצר פגיעה משמעותית, לעיתים פטלית, בארגון, ובדיוק לשם חשיפתם נדרש סקר סיכונים.
מי מבצע סקר סיכונים?
ביצוע סקר סיכונים הוא תהליך מתודולוגי, המבוסס על תאוריות ופרקטיקות המגיעות מהעולם העסקי, הארגוני, הפסיכולוגי והחשבונאי. במסגרת התהליך, מבוצע מיפוי יסודי של כלל הסיכונים אליהם חשוף הארגון, וזאת באמצעות ניתוח התהליכים העסקיים והצמתים העסקיים המרכזיים בארגון. לאחר קבלת תמונה מלאה על פעילות העסק, מבוצעת אנליזה המיועדת לזהות סיכונים קיימים או פוטנציאליים ולדרג אותם על פי מידת חומרתם ומידת השפעתם הפוטנציאלית על הארגון.
תהליך זה מבוצע על ידי משרדי רואי חשבון מקצועיים בלבד, האוחזים ביכולות התפעוליות והמתודולוגיות הנדרשות להשלמת סקר סיכונים איכותי ואפקטיבי, שעל בסיסו ניתן להניע שינוי לטובת הארגון.
מי צריך לבצע סקר סיכונים?
סקר סיכונים הוא תהליך גמיש מאוד, שניתן להתאימו לכל סוג של עסק. סקר סיכונים בחברה ציבורית גדולה יכול להימשך לאורך חודשים ארוכים ולעלות המון כסף, אך ניתן לערוך סקר כזה גם עבור עסק קטן, שמטבע הדברים רמת האנליזה הנדרשת עבורו היא פחותה ופשוטה בהרבה. ככלל, כל ארגון שנכנס לקטגוריית העסק הבינוני, החל מ-20 עובדים ו/או מחזור שנתי גבוה מ-5 מלש"ח, יכול להפיק ערך מהותי מעריכת סקר סיכונים בארגון. את ההחלטה על עריכת הסקר יש לקבל לאחר קבלת ייעוץ מתאים מרואה חשבון המתמחה בתחום, ואשר יכול לחוות את דעתו באופן ראשוני על מידת הצורך בסקר עבור הארגון הספציפי.
ישנם גם מקרים בהם סקר סיכונים כזה הופך להיות הכרחי, גם עבור עסקים קטנים, וזאת כאשר מתממש סיכון משמעותי או כאשר מאפייני פעילות העסק כרוכים בסיכון משמעותי מובנה. כך למשל, עסק המבוסס על סודות מסחריים, עסק העוסק בנתונים ובמידע רגיש במערכות המחשוב שלו, או עסק שנתגלתה בו מעילה מצד אחד המנהלים או בעיה חשבונאית קריטית – בכל המקרים הללו, מומלץ מאוד לערוך סקר סיכונים, שלאחריו ניתן יהיה לנקוט בצעדים נדרשים למזעור הסיכון, ולבסס מדיניות אפקטיבית להכנסת כלל הסיכונים לשליטה. גם במקרה זה, מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון מומחה לפני שמקבלים החלטה.